wat is stroke?

Stroke is dood, lang leve Stroke! Herboren als een website waarop gratis strips gelezen kunnen worden, wordt Stroke georganiseerd door de Stripgilde, tot meerdere eer en glorie van het stripmedium. U hoeft geen gilde-lid te zijn om te publiceren.

meer info

Welk soort strips kan ik aanbieden?

Wij zijn geïnteresseerd in alle soorten strips: lange verhalen (die worden dan opgedeeld in episodes), korte strips, één-pagina-gags, strookstrips, enzovoort. Het enige wat wij niet aanvaarden zijn cartoons.

Alle genres kunnen: humor, porno, graphic novel, actie, thriller, horror, sciencefiction, noem maar op!

Word ik betaald voor de publicatie van mijn strip?

De Stripgilde vraagt elk jaar subsidies aan. Voor de eerste twee jaargangen van Stroke kregen wij subsidie: 80% daarvan werd aan de auteurs uitbetaald aan een vaste prijs per pagina.

Dit wil dus zeggen dat het niet altijd zeker is of er voor een jaargang geld te verdienen valt. Voor 2016 hebben we helaas (nog) niks gekregen. We blijven echter aanvragen indienen.

Hoe lever ik mijn strip aan?

Als .zip met afbeeldingen. Aanleveren kan via stroke@stripgilde.be, WeTransfer, Terashare, USB-stick of duivenpost.

  • bestandstype: JPEG, geoptimaliseerd op 70% kwaliteit. (Of minder, zolang het niet lelijk wordt.)
  • resolutie: tenminste 1500 pixels breed.
  • mik op +/- 500Kb per afbeelding, maximum 1MB
  • colorspace: RGB of grayscale

Mag mijn strip al elders gepubliceerd zijn?

Ja en nee, we willen onze lezers uiteraard geen opgewarmde kost voorschotelen. Het hangt af van het bereik dat je eerdere publicatie had. Werd je strip enkel in het Swahili gepubliceerd of op een oplage van 10 exemplaren in eigen beheer? Welaan dan: geen enkel probleem.

Bij twijfel mailt u best gewoon naar stroke@stripgilde.be.

Behoud ik de rechten op mijn strip?

Uiteraard, wij zijn er voor auteurs en willen jullie beste belangen behartigen. De rechten van je strip blijven voor de volle 100% in jouw handen.

Moet ik lid zijn van De Stripgilde om op Stroke te publiceren?

Nee, je hoeft geen lid te zijn. (Maar je bent steeds welkom)

Let op: om papieren albums te publiceren bij de Stripgilde Uitgeverij (zie hieronder) moet je wel lid zijn.

Moet ik in België wonen om in Stroke te publiceren?

Nee, wij aanvaarden strips van makers van alle nationaliteiten.

Wat als mijn strip wordt geweigerd?

Wij zijn er om stripauteurs te begeleiden en vooruit te helpen. Het kan zijn dat je strip wat aanpassingen nodig heeft om het kwaliteitsniveau te halen dat wij hanteren. Wij verbinden ons ertoe om je begeleiding aan te bieden bij elke stap in het creatieve proces.

Je kan ons dus ook aanspreken in elk stadium van jouw proces. Heb je enkel maar het script: wij kunnen het nalezen en suggesties doen om het beter te maken voor je begint te tekenen. Twijfel je aan de lay-out van je pagina: stuur die dan naar ons door vooraleer je begint te tekenen.

Wij helpen bij elk onderdeel als je dat wil: scenario, dialogen, lay-out, schetsen, inkten, kleuren, letteren, enzovoort.

Ik ben scenarist maar kan niet tekenen, wat nu?

Mail gerust je scenario naar ons toe. Als we je verhaal graag willen brengen zoeken we een geschikte tekenaar of tekenares voor je.

Dat geldt ook voor tekenaars op zoek naar scenaristen, inkleurders of nog iets anders.